Webinaruke Fremtidens Kulturlokaler 1 2025 2

Webinaruke om fremtidens kulturlokaler

Skrevet 18. desember 2024

Fra Holmlia til Arts Council England. Klimakultur begynner 2025 med fire inspirerende webinarer om fremtidens kulturlokaler.

Hvordan bygger vi gode og inkluderende kulturlokaler for fremtiden? Hvordan kan de bidra til å løse klima-, natur- og rettighetskrisene - både i lokalsamfunnene og globalt? 

Det er store spørsmål som skal diskuteres denne uken. Klimakultur har invitert inn et knippe kloke mennesker som vil bidra med sine perspektiver og kunnskap om hvordan vi sammen skaper fremtidens kulturlokaler. 

Program:

Mandag 6. januar 2025: Holmlia Kulturhavn og Huset i Bygda
Kl. 12.00 - 13.00. Påmelding her

Tirsdag 7. januar 2025: Byantropologene og Folkets Kraftløft
Kl. 12.00 - 13.00. Påmelding her

Onsdag 8. januar 2025: Feimatta Conteh, Arts Council England
Kl. 12.00 - 13.00. Påmelding her

Fredag 10. januar 2025: Jo Verrent, Unlimited
Kl. 12.00 - 13.00. Påmelding her

Webinarserien er støttet av Kulturroms tilskuddsordning for grønnere investeringer.

Mer informasjon om hvert enkelt webinar:

Mandag 6. januar: Holmlia Kulturhavn og Huset i Bygda
Rozerin Fredriksen Herki er leder for Holmlia Kulturhavn som er et sted for kulturell utfoldelse, fellesskap og vekst i Bydel Søndre Nordstrand i Oslo. Formålet med kulturhavna er å skape et bredt spekter av kulturtilbud og arrangementer som treffer folka som er bosatt i bydelen.

Christoffer Knagenhjelm leder prosjektet Huset i Bygda i regi av Noregs Ungdomslag. Det står mer enn 5500 organisasjonseigde hus rundt omkring i hele Norge. Prosjektet har som formål å løfte organisasjonseide kulturhus til å bli viktige kulturarenaer og møteplasser i små bygder og lokalsamfunn. 

Tirsdag 7. januar: Byantropologene og Folkets Kraftløft
Katja Bratseth fra Byantropologene  har jobbet med flere prosjekter knyttet til energiproduksjon og har blant annet kartlagt hvilke perspektiver og behov som finnes blant folk lokalt før store energiprosjekter settes i gang. 

Tor-Evert Grøndal har det siste året jobbet med prosjektet Folkets Kraftløft i Valdres. Prosjektet har som formål å gjøre det enklere for folk å spare strøm ut fra ulike sosiale og økonomiske forhold i et nabolag. Prosjektet samarbeider med Fridtjof Nansen instituttet for å få mer innsikt i hva energifattigdom er i Norge.

Onsdag 8. januar 2025: Feimatta Conteh, Arts Council England

I 2012 lanserte Arts Council England sitt miljøprogram  og ble det første kulturorganet i verden som innlemmet miljørapportering i sine tilskuddsordninger. Arts Council England har siden starten i 2012 samarbeidet med Julie’s Bicycle om å gjennomføre programmet, som bygger på en felles visjon om kulturens transformative rolle i kampen mot klimakrisen. Sjekk ut årsrapporten for 2023/2024 her.

Feimatta Conteh, senior manager environmental responsibility, Arts Council England, vil i dette webinaret fortelle hvordan deres miljøprogram har utviklet og endret seg siden 2012 og hva det inneholder per i dag. Hun vil også dele sine tanker om hvordan slike programmer kan utvikles og gjennomføres med best mulig resultat, både for kultursektoren og for klimaet.

Feimatta har jobbet med bærekraft, teknologiutvikling, digital kultur og kunst i over 15 år. Hun har blant annet vært miljøsjef for Factory International  og jobbet med det toneangivende GMAST-nettverket , som støtter det kulturelle og kreative miljøet i Greater Manchester i arbeidet med å håndtere klima- og miljøkrisen.

Fredag 10. januar 2025: Jo Verrent, Unlimited (UK)
Unlimited  will commission extraordinary work from disabled artists until the whole of the cultural sector does. This work will change and challenge the world.”

Jo Verrent er leder for organisasjonen Unlimited og mener at annerledes er deilig, ikke avvikende. Hun jobber med kunst og kultur på et strategisk nivå, og tror på at mangfold tilfører tekstur og gjør politikk om til reell handling. 

I webinaret skal vi blant annet snakke mer om Verrents innlegg “on navigating climate justice and disability”  og hvordan vi kan sikre at det grønne skiftet i kulturfeltet skjer på en rettferdig og inkluderende måte. 

Jo har bakgrunn som kunstner, og skapte Take Me to Bed sammen med Luke Pell.  Hun grunnla Sync  sammen med Sarah Pickthall. Sync er et globalt ledelsesprogram for folk med nedsatt funksjonsevne innen kunst, kulturarv og media.


Det vil bli anledning til å stille spørsmål til deltakerne i alle webinarene.

Vil du ha nyheter, verktøy, ressurser og informasjon rett i innboksen?

* påkrevd
Nyhetsbrevet sendes ut en gang i måneden