Faksimile NRK

Hvor er oljen og gassen i NRKs klimajournalistikk?

Skrevet 25. april 2025

Erlend Eggen spør: Hvorfor skriver NRK så lite om årsaken til klimaendringer? Og tipser NRK om å lære av sin egen journalistikk om naturtap.

Tekst: Erlend Eggen, daglig leder Klimakultur

I påsken har jeg tenkt mye på forskjellen mellom NRK sin journalistikk om natur og statskanalens nyhetssaker om klima. 

De siste ukene har NRK hatt en rekke nyhetssaker om varmerekorder, manglende snø, smeltende isbreer, alpinsentre som sliter med mer. En gjenganger i sakene, enten det handler om globale konsekvenser av klimaendringene eller lokalnyheter om skisentre som sliter, er at selve årsaken til klimakrisen sjelden nevnes.

Det er en tydelig tendens i klimajournalistikken til NRK at saker ofte presenteres som observasjoner av klimaproblemene, heller enn fullverdige fortellinger som også tar for seg hovedårsaken til klimakrisen: fossile energikilder og Norges rolle som olje- og gassprodusent.

Naturnedbygging med fokus på årsak

NRK bør kunne dra lærdom av journalistikken de selv gjør på naturtap.

I natursakene som NRK skriver så refereres det til, eller forklares i detalj hva som er årsaken til at naturen bygges ned bit for bit og i høyt tempo. Private interesser som kjemper for hyttebygging, vindkraftanlegg og næringsutvikling er behørig kommentert. 

Vi som leser lærer hvordan forvaltningssystemet fungerer, hvordan faglige vurderinger blir satt til side, og hvordan politikere med særinteresser er med å fatte beslutninger som legger naturen i ruiner. 

Alle vi som leser lærer at systemet tillater nedbyggingen og at endringene vi må få til skjer på samfunnsnivå - det er ikke min og din feil at et gruveselskap får lov til å ødelegge Førdefjorden med gruveavfall, det er de politiske beslutningene, forvaltningssystemet og den norske kulturen som gjør at tillatelsene blir gitt.

Det trengs altså en alvorlig bevisstgjøring både blant folk og politikere om vi skal oppnå de endringene som naturen trenger. Journalistene i NRK forsøker å formidle problemet etter beste evne og det har utvilsomt blitt skapt en større bevissthet blant nordmenn. 

Problemet med nedbygging av natur fortsetter riktignok å eskalere, men like fullt, journalistikken forteller oss at vi må gjøre noe med årsaken til problemet. Sakene forteller oss at det er store feil med det systemet som i utgangspunktet plikter å ta vare på alt som ikke har en stemme, men som vi er avhengige av og lever i samspill med.

Klimasaker med fokus på konsekvens, ikke årsaken bak

Kliimasakene som NRK produserer følger et annet mønster. Som leser gjøres vi ofte kjent med en forskningsrapport og påfølgende eksempler på de fatale konsekvensene av klimakrisen. NRK skriver om breer som forsvinner, om dødelige flommer og hvordan Europa foreløpig er den verdensdelen hvor temperaturendringene skjer raskest. 

Men jeg blir alltid sittende igjen med følelsen av å ha blitt fortalt halve fortellingen når jeg har lest journalistene sine klimareportasjer. Hovedgrunnen er at reportasjene nær sagt aldri sier noe om årsaken til problemet. Oljen og gassen er utelatt av fortellingen. Alle koblingene mellom ødelagte liv på grunn av flomkatastrofer og norsk olje og gass som en pådriver av klimakrisen er utelatt.

Hvorfor får ikke klimaminister Andreas Bjelland Eriksen et eneste spørsmål om olje og gass i saker som handler om naturkatastrofer forårsaket av klimakrisen?

Det er jo nettopp de tøffe spørsmålene til politikere som er hovedgrunnen til at naturjournalistikken til NRK faktisk fungerer. 

Manglende fokus på årsaken gjør reportasjene retningsløse

NRK sine klimasaker skaper en følelse av at klimaendringer bare er noe som skjer, at det er lite vi kan gjøre, vi må bare tilpasse oss. Samtidig er Norge et av de landene i verden som faktisk kan gjøre mest for å kutte utslipp av klimagasser. Norge er et oljeland, vi er et av de rikeste landene i verden, vi vet at oljen dreper, og vi er samtidig det landet i verden som investerer mest i ny olje og gass offshore.

Det er på tide at NRK prioriterer å skrive fullstendige fortellinger som setter norsk olje og gass i sentrum av klimakrisen. Kanalens gravejournalistikk på naturnedbygging har selvfølgelig helt andre tids- og økonomiske rammer enn en kort oppdatering på en klimarapport eller et lokalkontors dekning av skiforhold. Men å koble ulike former for ekstremvær og klimaendringer opp mot bruken av fossile brensler bør være et absolutt minimum.

Hva sier Covering Climate Now om god klimajournalistikk?

Covering Climate Now er et globalt nettverk bestående av mer enn 600 medier i over 60 land (ingen norske). Ifølge Covering Climate Now er det stor fare for at klimajournalistikk blir misinformasjon om ikke leserne får fortalt både årsaken til og problemene som oppstår som en følge av klimaendringer:

"Climate change is caused mostly by burning oil, gas, and coal, and is driving more extreme heat waves, droughts, storms, and sea-level rise. Yet these foundational facts are often missing from news coverage, leaving audiences misinformed. Making the climate connection — both to the causes and the consequences of climate change — is a must." Best Practices for Climate Journalism, Covering Climate Now

Å koble seg på Covering Climate Now er et enkelt og viktig steg på veien for norske medier og journalister som ønsker å drive med journalistikk som ønsker å formidle korrekt og tydelig informasjon om klimakrisen. 

Jeg oppfordrer på det varmeste NRK til å koble seg på Covering Climate Now. Og til å bruke de gode praksisene fra naturjournalistikken også på klima. 



Vil du ha nyheter, verktøy, ressurser og informasjon rett i innboksen?

* påkrevd
Nyhetsbrevet sendes ut en gang i måneden