Tekst: Erlend Eggen, Klimakultur
Klimakultur tok en prat med tidligere landslagstrener i langrenn, Geir Endre Rogn, for å høre hans refleksjoner om oljespons og det sterke klimabudskapet som ble sendt fra internasjonale utøvere under Ski-VM i Trondheim. Geir Endre har lang erfaring fra langrennsmiljøet som juniorlandslagstrener fra 2016 til 2018 og trener for kvinner elite fra 2018 til 2020.
Fra Statoil til Equinor
Geir Endre forteller om endringene han opplevde i sponsoratet da Statoil endret navn til Equinor tilbake i 2018:
- I starten av min trenerjobb var det Statoil som sponset juniorlandslaget. De støttet satsinger som det var vanskelig å få penger til fra andre sponsorer. De krevde etter mitt syn relativt lite tilbake utover at utøverne bar logoen på sine drakter. Da Statoil skiftet navn til Equinor ble programmet også endret. Fra å være en relativt passiv logosponsor, ble det nå viktig for Equinor å komme tettere på utøvere og støtteapparat. Dette gjorde de blant annet ved å delta på samlinger for å fortelle hvordan Equinor nå skulle satse på fornybar energi og være en global energileverandør.
Ifølge Rogn skjedde det flere tydelige endringer i forbindelse med navneendringen til Equinor. De mest åpenbare endringene var at juniorlandslaget ble endret til Equinor juniorlandslag og Norgescupen ble hetende Equinor Norgescup.
Equinor er ikke avgjørende for langrennsporten
- Satsingen på juniorlandslaget har gjort det til et gjevt sted å være for yngre løpere. Det har vært kamp om å komme med på laget, forteller Geir Endre fra tiden som trener for juniorlandslaget.
Det er mange kjente skiprofiler som har vært ambassadører for Equinor sin satsing på Morgendagens Helter. Med suksessrike profiler har det selvfølgelig vært prestisje å komme med på disse satsingene. Geir Endre forteller videre at:
- Profilene som har stilt opp har nok først og fremst tenkt at de er ambassadører for juniorsatsingene, men i praksis er det Equinor som har betalt og skaffet seg viktig lojalitet fra de aller mest profilerte utøverne og de tydeligste stemmene - som Klæbo, Fossesholm og Uhrenholdt Jacobsen.
Høsten 2024 lanserte Equinor nyheten om at de ikke lenger skal sponse langrenn og fotball. Etter at nyheten ble kjent har Skiforbundet meldt fra om at rekruttsatsingen fra Skiforbundets side blir lagt ned.
- Jeg har tiltro til at vi får en god rekruttsatsing i Norge, uten at et nytt fossilselskap setter navnet sitt på den. Skiforbundet ønsket å omstrukturere juniorsatsingen uavhengig av om Equinor var med videre eller ikke, sier Rogn som håper Skiforbundet ikke inngår nye fossilavtaler framover.
Internasjonale konkurranser uten fossil sponsing
- Paradokset med flyreiser er der, men skal vi ha internasjonal langrenn så er det vanskelig å komme unna reisingen. Det er enklere å gjøre noe med koblingene til Equinor og fossil energi selv om det selvfølgelig vil påvirke økonomien i langrennsporten. I tillegg må det også jobbes godt i det internasjonale skiforbundet med å legge opp en rennkalender med logikk, som gir mindre reising.
Skiforbundet har samlet langrennsmiljøet internasjonalt for å dele kunnskap og erfaring med hverandre. Med arrangementet Equinor International Junior Camp har Equinor sikret seg kontakt med et bredt internasjonalt nettverk utover de norske utøverne, sier Rogn og utdyper videre at:
- Selv om denne campen har mange positive sider med tanke på kompetansedeling og internasjonalt samhold, vil det jo også frontes en fortelling om at det er Equinor som gjør samlingen mulig.
Internasjonale utøvere har satt oljespons på kartet under Ski-VM
VM-arrangøren har mottatt mye kritikk for sponsorsamarbeidet med Equinor siden avtalen ble annonsert i fjor.
Under Ski-VM opplevde både arrangøren og utøverne utfordringer med både snøforholdene og været. Rammen omkring arrangementet viste at klimaendringene allerede skaper store utfordringer for vinteridretten.
Organisasjonen Folk mot Fossilmakta gikk tidlig ut med krav til VM-arrangøren om å fjerne synlig reklame for Equinor og Aker BP, og spille av en informasjonsvideo fra Fossil Fuel non-proliferation Treaty på storskjermene under øvelsene. De truet også med å forstyrre mennenes og kvinnenes 50-kilometer, som er kanskje VMs mest populære øvelse.
Dette førte til forhandlinger mellom organisasjonen og internasjonale utøvere. Sluttresultatet ble en felles uttalelse fra 30 internasjonale skiløpere om å si nei til fossilsponsorer i langrennsporten. Ingen norske utøvere signerte uttalelsen under verdensmesterskapet.
I uttalelsen har utøverne blitt enige om to konkrete mål:
- To develop sponsorship guidelines that prioritize partners who demonstrate a genuine commitment to climate leadership and the long-term future of winter sports.
- For FIS to take a leadership role in climate action by using its voice and influence to advocate for a sustainable future for winter sports. This is done through endorsement of the Fossil Fuel Treaty.
De amerikanske langrennsløperne var primus motor for den felles uttalelsen og Julia Kern som går for det amerikanske landslaget ble intervjuet av skimagasinet FasterSkier etter VM om hennes klimaengasjement og den felles uttalelsen fra utøverne:
- “I absolutely love ski racing. But to use that platform to make meaningful change, that is purpose… I think it is really helpful to be reminded: We’re doing this for more than just ourselves.”
Vinneren av kvinnenes 50 km i VM, Frida Karlsson, var en av løperne som signerte den felles uttalelsen og ble spurt av SVT om å fortelle litt om hvorfor etter seiersseremonien:
- ”För mig känns det självklart, jag respekterar verkligen engagemanget för klimatet och om man har lite makt, som man får genom att ha ett namn, så tycker jag att man ska använda den.
Geir Endre Rogn har fulgt sakens utvikling under VM:
- Det er jo spesielt at ingen av de norske utøverne undertegnet klimauttalen. Jeg vet at flere av utøverne støtter budskapet, så det er all grunn til å tro at lojaliteten til en langvarig sponsor er hovedgrunnen til vegringen fra de norske utøverne. Selv om Equinor har bidratt med mye penger i mange år, har de også oppnådd stor lojalitet og “goodwill” både blant utøverne på landslagene og i den norske langrennsfamilien generelt.
NRK skriver i en sak 15. mars 2025 at de norske skiløperne Kristin Fosnæs, Julie Myhre og Lotta Udnes Weng har signert avtalen.
------------------------------------------------------------------