Klimakulturs oljekalender

Sjekk ut Klimakulturs oljekalender

Skrevet 02. januar 2024

Fra Festspillene i Bergen til Skiforbundet og Munchmuseet. Sjekk Klimakulturs oljekalender som beskriver oljenæringens påvirkning på 24 norske kultur- og idrettsorganisasjoner.

Se de 24 oljefortellingene her: https://www.instagram.com/klimakultur/ 

Klimakultur har i løpet av desember 2023 satt lys på fossilindustrien sitt systematiske påvirkningsarbeid.

Kalenderen inneholder 24 konkrete eksempler på hvordan PR, markedsføring og sponsorater skaffer oljeselskapene legitimitet i befolkningen, hos beslutningstagere og politikere.

FNs klimapanel trekker frem fossilindustrien sitt påvirkningsarbeid som et stort hinder for å få til klimatiltak i det omfang og den hastighet som klimakrisen krever. Land som Frankrike og byer som Amsterdam har allerede innført forbud mot fossilreklame.

 

Sosial aksept

For Klimakultur har det vært viktig å vise hvordan kulturfeltet blir en effektiv påvirkningskanal for oljeselskapene - et møtepunkt med folk flest for å hente sosial aksept til aktiviteter som beviselig ødelegger livsgrunnlaget på planeten.

Norske og utenlandske oljeselskaper soler seg i glansen til høyprofilerte kulturarrangementer, regisserer møteplasser for barn, inngår samarbeid med musikere, kunstnere, idrettsutøvere og lag. Det enorme omfanget av sponsorater gjør at de treffer mer eller mindre hele befolkningen på daglig basis.

Samarbeidet er ikke bare økonomisk, kulturfeltet er i tillegg preget av tette bånd med oljeselskapene på ledelses- og styrenivå. Koblingene mellom kulturfeltet og oljeindustrien er omfattende, og gjør det nær sagt umulig for de som mottar penger å ytre ærlige budskap om fossilindustriens ødeleggelser.

Resultatet er at fossilindustriens selskaper blir assosiert som samfunnsbyggere, heller enn økologisk kollaps, brudd på basale menneskerettigheter og klimakrise.

 

Oppfordring 

Kalenderen er en oppfordring til norske kultur- og idrettsledere om å koble seg av oljenæringen og koble seg på klimakampen av fire svært viktige grunner:

1) Norge er det vestlige landet med størst oljeproduksjon i forhold til antall innbyggere. Hva vi gjør av omstilling vil få global betydning.  

2) Kulturfeltet (og idretten) har en helt unik mulighet til å påvirke samfunnsdebatten, beslutningstakere, næringsliv og politikere.

3) Våre ledende kultur- og idrettsaktører må planlegge nå for å sikre alternativ finansiering i en fossilfri fremtid. 

4) Bruk kulturens ytringsrom til å inkludere stemmer fra frontlinjen av klimakrisen.

Vil du vite mer om hvordan kulturfeltet kan koble seg av fossilindustrien, både økonomisk og etisk? Les mer her.

 

 

Vil du ha nyheter, verktøy, ressurser og informasjon rett i innboksen?

* påkrevd
Nyhetsbrevet sendes ut en gang i måneden