Europakommisjonens grønne vekststrategi (EUs Green Deal) viser hvordan EU-landene skal nå klimamålene i 2030 og oppnå klimanøytralitet innen 2050.
Hvordan påvirkes kulturlivet og hva kan kulturlivet bidra med for å oppnå målene i planen? Det var temaet for et seminar i regi av We Don't Have Time, fredag 1. april 2022
Gjest var Frans Timmermans, nestleder i europakommisjonen og leder arbeidet med EUs grønne vekststrategi, en omfattende plan for å nå målet om nullutslipp innen 2050. I foredraget presenterte Frans Timmermann nøkkelpunktene i den grønne vekststrategien, og vektla viktigheten av å være forberedt på det som er planens største slagside - at planen er inngripende, og vil kunne oppleves urettferdig.
For å sikre at folk ikke vender seg mot planen må alle ta del i omstillingen, og den må gi en opplevelse av trygghet for folk fra alle samfunnslag. I praksis betyr det at arbeidsplasser med lave utslipp og lavt energiforbruk må skapes raskt. Effektive omfordelingstiltak er avgjørende for at målene i planen skal nås med befolkningen i ryggen.
Dette er de 3 hovedpoengene i Hans Timmermans foredrag om EUs grønne vekststrategi:
- Oppnå null utslipp av klimagasser innen 2050
- Oppheve koblingen mellom økonomisk vekst og naturødeleggelser
- Alle skal med!
Timmermann vektla kulturfeltets rolle i omstillingen og fokuserte på følgende nøkkelpunkter:
- Hjerte og hode må være sammenkoblet for å lykkes med målsettingene i strategien.
- I et polarisert mediebilde lærer kunst og kultur oss å være uenige og møte meningsmotstandere på en argumenterende og sivilisert måte.
- Kunst og kultur er et viktig instrument for å skape refleksjon og tillit til vitenskap.
Foredraget kan sees i sin helhet på We don’t have time.