Trans Europe Halles (1140 X 530 Px)

Se webinaret med Culturans og Le Plus Petit Cirque du Monde  fra Trans Europe Halles-nettverket.

Skrevet 05. mars 2025

Hvordan kan marginaliserte grupper, glemt kulturarv og tradisjonell kunnskap revitaliseres på grasrotnivå?

Se webinaret her (youtube)

Hvordan kan marginaliserte grupper, glemt kulturarv og tradisjonell kunnskap revitaliseres? Og hva er det mulig å få til om ressurser og makt deles med folk på grasrota?

Klimakultur inviterte Laura Camacho Salgado til å utforske temaet i et eget webinar. Laura jobber som uavhengig kurator og har en personlig interesse for initiativer i skjæringspunktet mellom politikk og kultur.

Webinaret satte lys på Trans Europe Halles (TEH), et globalt nettverk av organisasjoner og prosjekter som gjenvinner forlatte områder og forvandler dem til levende knutepunkter for kunst og kultur.  Eleftérios Kechagioglou (France) fra Le Plus Petit Cirque du Monde og Fran Erazo (Mexico) fra Culturans var invitert med for å dele erfaringer fra sine prosjekter og hva som fører TEH-nettverket samen.

Trans Europe Halles ble grunnlagt i 1983 og består av mer enn 170  kunst- og kulturaktører. Felles for organisasjonene i dette nettverket er at de alle har en sterk gjør det selv mentalitet (DIY), er uavhengige og grasrotorientert. Det betyr at aktørene som er med har sterk lokal forankring og klarer å føre folk med ulik kompetanse og erfaring sammen. Kunnskapen og erfaringene som finnes i små lokalsamfunn kan være starten på viktig klimaarbeid og fundamentet for rettferdig utvikling blant marginaliserte mennesker og folkegrupper.

Nettverket har også lansert prosjektet The Good Enough Transformation (GET) med partnere fra 9 ulike land og på tvers av 4 kontinenter.

GET setter fokus på lokale kollektiver av mennesker som skaper endring. Sosiale samarbeidsnettverk som bygger bro mellom tradisjonelle kunnskapssystemer, små kreative økonomier og  lokalsamfunn som er i gang med å utvikle seg ut fra rettferdige prinsipper med fokus på klima. 

Le Plus Petit Cirque du Monde 

Eleftherios' innledning  viste hvordan et lite lokalt initiativ med fokus på kunst og kultur kan håndtere sosiale ulikheter og bidra til en rettferdig grønn omstilling.

Helt konkret startet prosjektet i et arbeiderklasse nabolag utenfor Paris. Folk fant en måte å møtes på gjennom sirkus. 

Interessen for sirkus og kultur ble en inkluderende møteplass som og tok tak sosiale utfordringer som avhengighet og arbeidsledighet fordi dette var tema som engasjerte lokalt. 

Det som først startet som sirkus og uorganisert aktivitet i den lille bydelen ble etterhvert en viktig møteplass for mange. En felles interesse for sirkus og kultur har resultert i at bydelen av fått sitt eget bygg hvor sirkus fremdeles er det som samler folkene på tvers av sosiale skillelinjer. 

Det å styrke små lokalsamfunn på denne måten gir folk muligheten til å koble seg på hverandre, til å bli hørt og se muligheter. Like viktig som å lære av andre er det at folk får dele egne erfaringer og kunnskap. Eleftérios la vekt på hvor viktig dette er som et steg på veien til klimarettferdighet.

Culturans

Fran innledet med å fortelle om Mexico City og hva vi kan lære av urbefolkning og andre med tradisjonell kunnskap som har blitt oversett i den raske utviklingen av en av verdens største byer. Det er ved å involvere disse gruppene at Culturans skaper nettverk av folk som bidrar til å revitalisere kunnskapen om eksempelvis innsjøøkosystemet som før var en helt essensiell del området Mexico City er bygget på.

Culturans samarbeider med Chinampa-bevegelsen om å reetablere innsjøene og den matproduksjonen som økosystemet la til rette for. Lokalsamfunnet har initiativet og løser lokale miljøutfordringer som er bra for naturen, folkene som bor der og klima.

Alt i alt viser Culturans' arbeid kulturens transformative potensial når det gjelder å skape mer menneskesentrerte, bærekraftige og motstandsdyktige byer. Deres vektlegging av samfunnsengasjement, kulturarv og nytenkning av marginaliserte områder gir verdifull lærdom for byutvikling over hele verden.

Hvem sine fortellinger er viktige for en rettferdig utvikling?

Begge prosjektene viser hvordan initiativ som vokser fram i små lokalsamfunn bidrar til å samle folk omkring en felles interesse. Det mobiliserer folk og skaper endring fordi folk er nysgjerrige og blir gitt en stemme og myndighet til å gjøre noe.

I forstedene til Paris har det resultert i arkitektur og møteplasser som inviterer lokalsamfunnet inn på en felles møteplass, og et større fokus på grøntområdene i byen. 

I Mexico City har arbeidet til Culturans med Chinampa resultert i at kunnskapen om våtmarksområdene som omkranset byen er viktige også i dag. Det er viktig for identiteten til folk som bor der, for livskvalitet og trivsel i byen, samtidig som det styrker den økologiske motstandskraften når klimaet er i endring. 

Good Enough Transformation

"So this search for communication between the past, the present and the future of cities has led us to the good enough transformation." Fran Erazo, Culturans.

Tittelen på nettverket er illustrerende for hvordan arbeidet med klimarettferdighet må skje. Det må ta folk på alvor, det tar tid, og det må være godt nok. 

Det tar tid å komme i kontakt med marginaliserte grupper i ethvert samfunn. Å gi folk en stemme og myndighet til å bestemme når de ikke har penger og ressurser til å komme i ledende posisjoner er avgjørende og tidkrevende.

Men for å utfordre dominerende samfunnsfortellinger trenger marginaliserte grupper å bli hørt, de trenger ressurser for å møtes og plattformer til å ytre seg. Resultatet illustreres perfekt med Chinampa eksempelet fra Mexico City der marginaliserte grupper klarer å revitalisere kunnskapen om et våtmarksområde som engang var viktig for innbyggerne og gjøre det til et felles prosjekt for å styrke byens resiliens i møte med klimakrisen.

Den andre siden ved dette er det globale nettverket som skapes fordi byer og lokalsamfunn har de samme utfordringene med klimakrisen og manglende medbestemmelse. Prosjektene viser at nettverksbygging og erfaringsdeling tar tid, men er avgjørende for å få til klimarettferdighet.

Webinarserien "Fremtidens Kulturlokaler" er støttet av Kulturrom. Du kan se de andre webinarene på Klimakulturs Youtube-kanal.

Vil du ha nyheter, verktøy, ressurser og informasjon rett i innboksen?

* påkrevd
Nyhetsbrevet sendes ut en gang i måneden