Klimakultur inviterte Christoffer Knagenhjelm, leder for prosjektet Huset i Bygda, og Rozerin Fredriksen Herki, leder for Holmlia Kulturhavn, til å dele sine erfaringer. Begge brenner for å skape gode og inkluderende kulturarenaer og delte nyttige tips fra sine prosjekter.
Huset i Bygda - ta godt vare på de kulturlokalene som finnes
Det står mer enn 5500 organisasjonseide hus rundt omkring i landet. Disse husene er viktige kulturarenaer som lokalsamfunnet selv fyller med et mangfold av aktiviteter. Mange steder er husene selve limet som bringer ulike folk og interesser sammen - et sted der både unge og voksne møtes for å synge, høre på musikk, spille i band, strikke, drikke kaffe og være sammen med andre.
Huset i Bygda er et prosjekt som vil hjelpe huseierne med å ta vare på disse byggene, og gjøre dem til gode kulturbygg og inkluderende møteplasser.
Et verktøy for godt håndverk og vedlikehold
Huset i bygda er i gang med et pilotprosjekt hvor målet er å gjøre det enkelt for alle som drifter et organisasjonseid kulturbygg å finne ut hvilke vedlikeholdsoppgaver og oppgraderinger som trengs. I prosjektet blir det utviklet et digitalt verktøy som skal hjelpe huseiere med å gjøre riktige prioriteringer. Verktøyet vil gi informasjon om:
- Oversikt over tilstand og hvordan ta vare på bygget
- Hvilke tiltak og investeringer som er mest nyttige for å sikre og øke bruken av huset
- Bærekraftig materialbruk i arbeidet med utvikling og ivaretaking av bygget
"Vi må bruke de byggene vi allerede har framfor å bygge nye," forteller Christoffer Knagenhjelm, leder for Huset i Bygda. "For å lykkes med dette trengs det vedlikehold og oppgraderinger som gjør husene funksjonelle. Verktøyet vil gjøre det enklere å prioritere riktig og heve standarden."
Prosjektet har fått støtte fra Kulturrom sin ordning "Grønnere investeringer", som gir økonomisk støtte til prosjekter som fremmer miljøvennlig drift og oppgradering av kulturbygg.
Ønsker du å vite mer om Huset i Bygda? Besøk nettsiden Huset i bygda og ta kontakt med Christoffer Knagenhjelm for mer informasjon, Kontaktinformasjon — Huset i bygda
Holmlia Kulturhavn - Inkludering i praksis
Holmlia kulturhavn er nomadearrangøren som setter standarden for hvordan inkludering gjøres i praksis. Prosjektene de gjennomfører i Bydel Søndre Nordstrand fører folk i ulik alder, med ulik etnisk opprinnelse og forskjellige interesser sammen. Formålet med kulturhavna er å skape et bredt spekter av kulturtilbud og arrangementer som treffer folk som er bosatt i bydelen. Rozerin Fredriksen Herki er midlertidig leder for kulturhavna og delte mange nyttige tips i webinaret, her kommer tre av de viktigste:
Ungdommens eierskap
Tips 1: Tjenestene vi driver er for ungdommene i bydelen, vi kan ikke skape tilbud ungdommene ikke har behov for. Det er ungdommene som har ansvaret, vi hjelper med å få det til å skje. F.eks. festival er gøy, men la de bestemme rammeverket, artistene vi booker, maten vi serverer, musikken vi spiller o.l.
Ung til ung-metoden
Tips 2: Ung til ung metoden som vi bruker handler om å skape tillitsfulle relasjoner, som betyr at ung til ung ansatte må være på bølgelengde med ungdommene de er i kontakt med. De må skjønne væremåte, kroppsspråk og identitet. Være påkoblet ungdommen og tørre å jobbe for deres interesser.
Sosiale medier
Tips 3: Sosiale medier er viktig! Vi tenker nytt og bruker de plattformene ungdom selv oppholder seg på. Det er mange gode tips og triks i metodeveilederen, og mye inspirasjon å finne på våre sosiale medier plattformer. Vi bruker det aktivt for å rekruttere ungdommer til arrangementer, jobb og frivillig arbeid. Med vår tilstedeværelse i SoMe klarer vi å engasjere, være gode forbilder og holde kontakten med alle dem vi ønsker at skal være med og bidra.
Anbefalingene til Rozerin bygger i hovedsak på hennes erfaringer fra prosjektet "H55 - Ung i Nabolaget", er en arena for ungdom i aldersgruppen 13 - 24 år som utvider ungdommens verdenshorisont innen skole, karriere, kultur og fritid. Målet med prosjektet er å forene bydelsfamilien.
Følg Holmlia Kulturhavn på sosiale medier: Holmliakulturhavn
Last ned Ung til Ung metodeveilederen: Ung til ung metode
Grønnere investeringer fra Kulturrom
Kulturrom har støttet webinarserien via ordningen Grønnere investeringer. Webinarene skal sette lys på prosjekter som har fått støtte fra ordningen i tillegg til mennesker og organisasjoner fra inn- og utland som kan inspirere og gi nyttige tips ut fra sine erfaringer. Webinarserien viser hvilke muligheter kulturfeltet har til å utvide klimainnsatsen og medvirke til en rettferdig klimaomstilling i Norge.