Fremtidens Kulturlokaler Byantropologene Folkets Kraftløft 7. Januar 2025 (1140 X 530 Px)

Fremtidens kulturlokaler: Byantropologene og Folkets Kraftløft

Skrevet 16. januar 2025

Hvilken plass kan strømsparing og energi ha i fremtidens kulturlokaler?  Det var tema for webinar nummer to i serien om Fremtidens kulturlokaler.

Se webinaret på YouTube her

Kan kulturlokaler være viktige møteplasser for å snakke om energispørsmål som berører folk og lokalsamfunn?

Klimakultur inviterte Katja Bratseth fra Byantropologene og Tor-Evert Grøndal Johansen fra Folkets Kraftløft til å dele sine erfaringer med to høyaktuelle energispørsmål og samfunnsutfordringer.

Byantropologene har vært involvert i en kartlegging av folks meninger knyttet til havvind på Utsira, og Folkets Kraftløft undersøker hva som skal til for at folk skal klare å spare strøm og ha komfortable hus på tross av sosiale og økonomiske forskjeller. 

Strømsparing med Folkets Kraftløft

Pilotprosjektet Folkets Kraftløft har som mål at folk skal bo i et komfortabelt hjem med lavere strømforbruk. Prosjektet jobber tett på folk og eksisterende tjenester i en liten kommune i Valdres. Prosjektet er støttet av Husbanken og samarbeider med Fridtjof Nansen institutt som forsøker å få bredere kunnskap om energifattigdom i Norge.

- I prosjektet har vi valgt å jobbe med ett nabolag av gangen. På den måten har vi klart å fokusere på boliger som ligger nært hverandre, og testet hvordan vi best når fram til folkene som bor der, forteller Tor-Evert.

I prosjektet har det blant annet blitt opprettet dialog med håndverkere som kjenner området godt fra før, for å få deres innsikt om boligene, deres tanker om strømsparing og mulighetene det kan gi for de som håndverksbedrifter.

Prosjektet har også invitert pensjonister i nabolaget til den lokale kulturkafeen for å høre deres perspektiver på strømsparing, hva slags kompetanse de har og om det er noe de kan hjelpe med i prosjektet.

Kommunen er også en viktig samarbeidspartner i Folkets Kraftløft.

- Det er utrolig viktig for prosjektet at vi klarer å se strømsparing opp mot allerede eksisterende kommunale tjenester. Tor-Evert Grøndal Johansen, Folkets Krafløft.

Kan en kommunal ergoterapeut eller hjemmesykepleier være med å skaffe informasjon om husene folk bor i og vise konkrete muligheter for sparing? Folkets Kraftløft er avhengig av god dialog med både kommunen, nabolaget og innbyggerne. De lokale møteplassene er avgjørende for å få det til å skje.

Tre tips fra Folkets Kraftløft

Tips 1: Store samfunnsspørsmål som lavere strømforbruk handler om å gi folk kunnskap og hjelp der de er. Test ulike tiltak for å komme i kontakt med folk og skape tillit. Putt invitasjoner i postkassene i et nabolag og forsøk å møte folk der de er. 

Tips 2: Let etter lokale samarbeidspartnere (kulturaktører) som kan åpne dørene og invitere folk inn for å dele kunnskap, starte dialog og gi praktisk hjelp. Kulturhus, kafeer, bibliotek eller andre møteplasser kan bli viktige møteplasser også når det er snakk om strømsparing. 

Tips 3: Gi folk rimelig kunnskap om sitt eget hjem til under 1000 kroner. Strømsparingstiltak i gamle hus kan sees i sammenheng med andre vedlikeholdsoppgaver og oppgraderinger. Gi folk en enkel pedagogisk plan for vedlikehold og oppgraderinger som gjør at de kan bo trygt hjemme.

Møteplasser og medvirkning på Utsira

Byantropologene er engasjert i en rekke ulike medvirkningsprosjekter som handler om å kartlegge folks liv og hvilke holdninger som finnes til ulike samfunnsspørsmål. I prosjektet på Utsira har Byantropologene vært i dialog med innbyggerne om fornybar energi. Prosjektet har gitt innsikt i hva innbyggerne setter pris på i sitt lokalsamfunn, hva slags tanker og uttrykte meninger de har om fornybar energi og vindkraftutbygging spesifikt. 

Katja Bratseth forteller at når folk får møte andre og uttrykke seg på en møteplass de kjenner fra før så oppleves det mer inkluderende enn dialogen som oppstår digitalt. Det gjelder også på Utsira, hvor de fysiske møteplassene var med å skape en større følelse av rettferdighet og legitimitet. De polariserte debattene i digitale plattformer føles ekskluderende og er noe innbyggerne sa at de valgte bort. 

Demokratiske prosesser som gjennomføres på riktig måte skal ta opp i seg ulike synspunkt som finnes i små og store lokalsamfunn. For eksempel i saker som handler om naturressurser er det viktig at ujevne maktforhold ikke legger begrensninger på folk og reduserer ytringsrommet.

- Det å få fram folk sine meninger tidlig nok har vært en utfordring i planprosesser på land, men det er utrolig viktig å få de fram tidlig for at de skal bli hensyntatt, forteller Katja. 

Når forskjellige meninger og perspektiver kommer fram, gir det ny innsikt og er utrolig viktig for de endelige beslutningene som blir tatt i alle saker som handler om å ivareta eller ta i bruk naturressurser.

Tre tips fra Byantropologene

Tips 1: Det er utrolig viktig å ikke være forutinntatt i dialog med innbyggerne, men være åpen for de ulike perspektivene folk har. 

Tips 2: Møt innbyggerne på de møteplassene de allerede bruker. Når folk kjenner stedet fra før er de tryggere enn når de inviteres på en ny arena og blir bedt om ytre seg om et spesifikt tema.

Tips 3: Vær oppmerksom på hva som stopper folk fra å delta. Hvem er det som ikke blir hørt og hvorfor. Være åpne for kritiske spørsmål som gjør at vi åpner for våre egne blindsoner. 

Grønnere investeringer fra Kulturrom

Kulturrom har støttet webinarserien via ordningen Grønnere investeringer. Webinarene skal sette lys på prosjekter som har fått støtte fra ordningen i tillegg til mennesker og organisasjoner fra inn- og utland som kan inspirere og gi nyttige tips ut fra sine erfaringer. Webinarserien viser hvilke muligheter kulturfeltet har til å utvide klimainnsatsen og medvirke til en rettferdig klimaomstilling i Norge.

Vil du ha nyheter, verktøy, ressurser og informasjon rett i innboksen?

* påkrevd
Nyhetsbrevet sendes ut en gang i måneden