NRK har sett på hvilke miljøavtrykk de setter, både når det gjelder energibruk, reisevirksomhet, ressursbruk, innkjøp og catering. Samtidig har de undersøkt hvilke tiltak som kan gjøre NRKs produksjoner mer bærekraftige.
Oppsummering, tiltak i NRKs veileder for grønne produksjoner:
Transport:
1. Før produksjonen, tenk gjennom hvordan dere kan lage en smart reiseplan.
2. Valg av location med kortest mulig reisevei for alle som er med
3. Kan man ta kollektivtransport?
4. Reduser antall flyreiser
5. Mindre taxi-kjøring
6. Velge el-bil fremfor bensin/diesel
7. Oppfordre til samkjøring
8. Vurder remotestyring av sendinger
9. Bruk lokale fagpersoner/fotografer og lignende
Losji:
1.Velg hotell/overnatting i nærheten av location
2. Etterspørre miljøsertifisert hotell
Energiforbruk:
1. Kan man koble til et strømnettverk og unngå bruk av dieselaggregater?
2. Velg LED-lys
3. Bruk av naturlig lys reduserer strømbehovet
4. Utfordre lysoperatør til å bruke så mye lavenergibelysning som mulig
Materialer og innkjøp:
Norge er i verdenstoppen når det gjelder forbruk og sløsing. Bare 3 prosent av vårt forbruk føres tilbake i økonomien. Ved å kutte i forbruk og tenke gjenbruk sparer vi både utslipp og naturen.
1. Hva kan gjenbrukes av dekk, bakvegg, møbler, klær, rekvisitter osv?
2. Lag en plan for videresalg og gjenbruk av materialer/utstyr etter opptaksfasen.
3. Bruk digitale manus og minimer papirbruk.
Catering:
1. Prioriter lokal og sesongbasert mat
2. Vegetar har lavere utslipp enn kjøttprodukter
3. Del ut eller gi bort restemat etter endt dag
4. Slutt å bruke engangsartikler
5. Kildesortering
6. Velg miljøbevisste catering-selskap
Satsing på sirkulære anskaffelser
Målet for satsingen er produksjoner hvor miljø og bærekraft skal stå sentralt. Viktige stikkord er å gjenbruke mer og kaste mindre. NRK har også startet opplæring av redaktører og produksjonsledere i hvordan NRK-produksjoner kan bli grønnere.
Se NRKs klima- og miljørapport for 2021 (pdf).